Educatie

De iPad-app Explore Vincent is ook ontwikkeld voor het onderwijs!
De app is specifiek gemaakt voor leerlingen van groep 7 en 8, maar is ook geschikt voor leerlingen van de onderbouw van het middelbaar onderwijs.

Educatieve doel
Het doel van de app is een eerste kennismaking met de grote kunstenaar Vincent van Gogh.
De app begint met een animatiefilmpje, waarna de leerlingen via een interactief tijdspad Van Goghs leven volgen. Al swipend door tekst, foto's, audio, schetsen, filmpjes en animaties komen zij van alles te weten over Van Gogh in en buiten Brabant. Waar is Van Gogh geboren, op wie was hij verliefd, wat verzamelde hij en waarom wilde hij zo graag kunstenaar worden? Van Goghs relatie met de Brabantse plaatsen Zundert, Tilburg, Etten-Leur, Nuenen en ’s-Hertogenbosch wordt daarbij duidelijk.

Games
De app bevat vijf spannende spellen die gerelateerd zijn aan de Van Gogh-locaties in Brabant. Zo is het onder andere mogelijk om een Van Gogh stamboomspel te spelen of een tentoonstelling over Van Gogh in te richten.

(Kunst)geschiedenis
Om Van Gogh in een breder historisch kader te plaatsen, is er op een speelse manier een tijdslijn toegevoegd aan het verhaal. Hierin vinden de leerlingen uitleg over belangrijke gebeurtenissen in de tijd van Van Gogh. Bijvoorbeeld de invoering van de postzegel, de eerste treinen en de ontdekking van de gloeilamp. Ook is er aandacht voor de kunstgeschiedenis en dan vooral voor de kunstenaars die Van Gogh inspirerend vond, waaronder Rembrandt, Frans Hals en Mauve. En natuurlijk leren de leerlingen de kunstwerken kennen die Van Gogh in Brabant maakte. 
De app wordt afgesloten met een kennisquiz: hier testen de leerlingen in tien beeldvragen hun kennis over Van Gogh.

Logo Qlvr  De app is geproduceerd
  door Qlvr.AAN DE SLAG MET EXPLORE VINCENT

In het museum

Wilt u met uw klas gebruik maken van de iPads en dit combineren met een bezoek aan een Van Gogh Brabant-locatie, neem dan contact op met een van deze locaties. Iedere locatie heeft de beschikking over vijftien iPads waarmee de leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen.

In de klas
U kunt de app uiteraard ook zelf downloaden op uw eigen iPad. Zo kunnen uw leerlingen in de klas kennismaken met Explore Vincent.

Contact »  |  Reviews »